Babka drożdżowa

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie ze szczyptą cukru.
Jajka utrzeć z cukrem na parze, dodać roztopione masło, sól i drożdże. Wszystkie składniki połączyć, dodać mąkę i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem, na około pół godziny.
Foremkę wysmarować tłuszczem i prószyć mąką.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do foremki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w foremce.
Po około 15 minutach, wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Babkę piec przez godzinę w temperaturze 200. Bo upieczeniu babki na złocisty kolor odstawić ą do wystygnięcia i posypać cukrem pudrem.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 65g masła
  • 5 jajek
  • 25g drożdży
  • 125g cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • cukier puder do dekoracji
Serves 5
Czas przygotowania wielkanocnej babki drożdżowej: 140 minut.


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


trzy × 5 =