Babka piaskowa na Wielkanoc

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać stopniowo rozpuszczoną i ochłodzoną margarynę, dalej miksować. Powoli wsypać małymi porcjami obie mąki z proszkiem do pieczenia, całość wymieszać teraz delikatne mikserem. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w 190 st. C, około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić chwilkę w blaszce by lekko odparowała, następnie wyjąć i dalej studzić na kratce. Już ostudzoną babkę polać polewą czekoladową.

Tagi: , ,

Składniki

  • 6 jaj
  • 30 dag cukru
  • 18 dag margaryny
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
Serves 5
czas przygotowywania: 30 minut