Babka wielkanocna

Rodzynki namoczyć w brandy (Przez około 30 minut). Odłożyć jedna łyżkę margaryny a resztę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Masę ucierać aż powstanie jednolity, puszysty krem i wtedy po kolei dodawać jajka. Jedną łyżkę mąki odłożyć a resztę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia,cynamon, gałkę muszkatołową.
Po wymieszaniu dodawać po łyżce do masy kremowej, cały czas dokładnie ucierając.
Po uzyskaniu jednolitej masy dodać zmielone migdały, namoczone rodzynki i oprószone mąką kandyzowane owoce (część owoców odłożyć do dekoracji. Foremkę do pieczenia babki natłuścić jedną łyżką margaryny i oprószyć bułką tartą. Babkę piec dwie godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Lukier do babki wielkanocnej:
Aby zrobić lukier należy przesiać cukier puder i wymieszać z lekko ubitym białkiem. Po wymieszaniu dodać sok z cytryny i brandy. Po uzyskaniu jednolitej masy lukier jest dobry.Upieczone ciasto smarować lukrem kiedy jeszcze jest ciepłe. Ciasto najlepiej się prezentuje po nałożeniu 2-3 warstw lukru.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 200g rodzynek
  • 40ml brandy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g mielonych migdałów
  • 250g rozmiękczonej margaryny (np. Kasia)
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1,4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200g owoców kandyzowanych
  • 1/2 łyżki bułki tartej
  • Lukier:
  • 250g cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka brandy
Serves 5
Czas przygotowania babki wielkanocnej: 210 minut.


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


1 × = jeden