Barszcz świąteczny

Buraki oczyścić, obrać, drobno pokroić ugotować i odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Umyte mięso doprawić, ugotować wywar, dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę i podsmażoną cebulę. Całość gotować aż do miękkości. Do wywaru dodać kiszony barszcz, ocet,sól,cukier, zmiażdżony czosnek i zagotować. Przed podaniem z powierzchni barszczu można zebrać nadmiar tłuszczu.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 5-6 buraków ćwikłowych
  • 1 szklanka koncentratu lub barszczu kiszonego
  • 500g mięsa wieprzowego z kością
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • kilka listków laurowych
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 litry bulionu drobiowego lub wieprzowego
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz
Serves 5
Czas potrzebny do przygotowania barszczu świątecznego.


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


8 + = jedenaście