Bezglutenowy sernik

Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasny, jednolity kogel-mogiel, stopniowo dodać ekstrakt z wanilii i otartą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz ser. Kiedy powstała masa będzie jednolita, dodać olej, mąkę ryżową i sok z połowy cytryny. Na końcu delikatnie wymieszać masę z ubitymi białkami. Gotowe ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik piec w 180 stopniach przez godzinę. Sernik po ostudzeniu wyjąć z formy i wstawić do lodówki, żeby stężał.

Tagi: , , , , , ,

Składniki

  • 1 kg tłustego białego sera typu President (lub zwykły twaróg 3-krotnie zmielony)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 jajek
  • sól
Serves 5
Czas potrzebny do przyrządzenia sernika bezglutenowego: 120 minut.


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


sześć × 3 =