Bigos

Przepis na pyszny wigilijny bigos z suszonymi śliwkami.
Najlepszy bigos to efekt kilku dni pracy. Suszone grzyby płuczemy i  zalewamy szklanką ciepłej wody i zostawiamy na całą noc, następnego dnia zagotować wywar. Kapustę wypłukać, wycisnąć, pokroić, włożyć do garnka zalewając wodą z grzybów. Woda powinna zakrywać kapustę. Kapustę gotować aż zrobi się miękka, wtedy dodać liść laurowy,ziele angielskie i kminek.
Odsączone grzyby drobno posiekać a następnie dodać do kapusty. Garnek z kapustą przykryć i gotować na małym ogniu.
Mięso wieprzowe, wołowe i boczek kroimy płuczemy,osuszamy, przyprawiamy i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Po obsmażeniu dodajemy do kiszonej kapusty i dusimy. Kiełbasę pokroić w plasterki lub półksiężyce i podsmażyć na patelni razem z pokrojoną cebulą. Dodajemy do kapusty i znowu gotujemy. Nadmiar wody usunąć i uzupełnić czerwonym, wytrawnym winem. Całość przyprawić, dodać pokrojone śliwki, rozgniecione ziarna jałowca i czosnek. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Przez kolejne 3 dni codziennie gotować bigos około 40 minut. powszechnie wiadomo,że im więcej rodzajów mięsa w bigosie tym jest on lepszy. Bigos należy gotować 3-4 dni.

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki)
  • 100 g wołowiny
  • 100 g wołowiny
  • 100 g wędzonego chudego boczku
  • 200 g wieprzowiny
  • 2 pętka śląskiej kiełbasy
  • pół butelki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • kilka liści laurowych
  • garść ziela angielskiego
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • ostra papryka
  • kminek
  • gałka muszkatołowa
  • kilka ziaren suszonego jałowca
  • wędzone suszone śliwki
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
Serves 5
Czas przygotowania: 220 minut.


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


cztery × = 16