Biszkopt z galaretkami

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dosypać cukier i dalej miksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo żółtka. Do białek przesiać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez ok. 30 min., odstawić do ostudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać dwie galaretki rozpuszczone w szklance gorącej wody, lekko wystudzić. Na sam koniec dodać pokrojone w kostkę galaretki, wszystko razem wymieszać.Biszkopt przekroić na pół, wylać masę galaretkową i przykryć drugim biszkoptem. Schłodzić.

Tagi: , , ,

Składniki

  • 6 jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 l śmietany kremówki 36%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 4 galaretki o różnych smakach (każdą rozpuścić w jednej szklance gorącej wody, gdy stężeją pokroić w kostkę)
Serves 4
Czas przygotowywania: 30 minut