Botwinka

Bulion zagotuj w garnku, a następnie dodaj do niego starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz buraka pokrojonego w kostkę. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie dodaj drobno posiekaną botwinkę (łodygi, liście i obrane buraczki). Gotuj wszystkie warzywa do czasu aż będą miękkie. Następnie zahartuj śmietanę: wlej do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną śmietanę rozprowadź w garnku, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj posypaną świeżą zieleniną. Jako dodatek świetnie pasuje również ugotowane na twardo jajko.

Tagi: , , , , , , , ,

Składniki

  • pęczek botwinki ok. 400-500 g
  • jeden nieduży burak
  • jedna mała marchewka
  • jedna pietruszka – korzeń
  • bulion (warzywny lub mięsny) – ok. 750 ml
  • 100 ml śmietany 18%
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny – 2 łyżki
Serves 4
Czas przygotowywania: 15 minut