Chłodnik hiszpański

Pomidory umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Miąższ z bułki namocz w wodzie, następnie odciśnij. Do kielicha blendera przełóż obrane ząbki czosnku, połowę pomidorów, ocet winny, bułkę, kumin, sól i łyżeczkę cukru, zacznij miksować. Nie przerywając miksowania, dodaj pozostałe pomidory. Gdy całość będzie już dokładnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewać oliwę. Chłodnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do schłodzenia. 

Tagi: , , ,

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • miąższ z 1/2 bułki kajzerki
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • mielony kumin
  • cukier
  • sól
Serves 4
Czas przygotowywania: 20 minut