Chłodnik z ogórków

Ogórki ścieram na tarce na dużym oczku. Dodaję sól i mieszam a następnie odstawiam na 15 minut. Starte ogórki przekładam do dużej miski, dodaję jogurt, starty czosnek, miętę, pokrojony szczypiorek i oliwę. Mieszam i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Prażę orzechy włoskie na patelni.Po wyjęciu z lodówki sprawdzam smak chłodnika, jeżeli jest za gęsty dodaję schłodzonej wody i mieszam. W razie potrzeby solę lub dodaję pieprzu. Konstystencja jest podobna do kremu. Posypuję prażonymi orzechami i przybieram liśćmi mięty.

Tagi: , ,

Składniki

  • 3 duże zielone, świeże ogórki
  • 700 ml jogurtu greckiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • garść orzechów włoskich
  • garść świeżej mięty
  • 3/4 szklanki wody (schłodzonej)
Serves 4
Czas przygotowywania:12 minut