Chrust

Przepis na pyszne faworki, zwane również chrustem. Połączyć mąkę i masło, dodać żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Ciasto dokładnie wyrabiać, aż będzie gładkie i jednolite.
Z ciasta wykroić prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie przez które należy przeplatać ciasto.

Żeby sprawdzić, czy podgrzany olej jest gotowy do smażenia, należy wrzucić do niego kawałek wyrobionego ciasta – jeśli ciasto natychmiast po wrzuceniu pojawi się skwierczące na powierzchni to znaczy, że temperatura jest odpowiednia do smażenia.

Faworki należy smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po wyciągnięciu z tłuszczy faworki można wykładać na ręczniki papierowe, żeby obciekły z tłuszczu.

Kiedy faworki przestygną posypać je cukrem pudrem.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 250g mąki
  • 1 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 20g masła
  • 3 żółtka
  • 1 kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej
Serves 5
Czas potrzebny do przygotowania chrustu: 60 minut.


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


4 + = dziewięć