Ciasto bezowo – orzechowe

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, ciągle ubijając. Piana powinna być zupełnie sztywna. Następnie wsypać orzechy i wymieszać łyżką.
Blachę do pieczenia posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć dwa krążki masy bezowej do obręczy tortownic o takiej samej średnicu. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 1 do 1,5 godziny w temperaturze 140C, aż bezy będą suche i chrupiące.
Czekoladę włożyć do rondelka, wlać brandy, żółtka i wsypać cukier. Rondelek wstawić do naczynia z wrzącą wodą i podgrzewać, mieszając aż masa zgęstnieje i pozostawić do ostygnięcia.
Gwie strzecie bitej śmietany wymieszać z masą czekoladową i takim kremem przełożyć krążki bezowe. Wierzch ciasta udekorować rozetkami bitej śmietany i orzechami laskowymi.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 4 białka
  • 220g cukru pudru
  • 50g orzechów laskowych, drobno posiekanych
  • 1 łyżka margaryny
  • orzechy laskowe
  • Krem:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki brandy
  • 4 żółtka
  • 20g cukru
  • 450ml bitej śmietany
Serves 5
Czas potrzebny do przygotowania ciasta: 3 godziny.


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


8 × cztery =