Ciasto dyniowe

Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia. Dodać mus z dyni  wymieszać i ostudzić, dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką. Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut.

Tagi: , ,

Składniki

  • 250 g (250 ml) musu z dyni*
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Serves 5
Czas przygotowywania: 30 minut