Ciasto śliwka w czekoladzie

Ubić białka z cukrem jak na biszkopt, dodać żółtka, oliwę, wodę, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.Piec w 170 stopniach Celsjusza około 45 minut. Białka ubić z cukrem, dodać wiórki kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Piec w temp. 150 stopni przez około 40 minut. 1 ½ szklanki mleka zagotować, wcześniej w ½ szklanki mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i pszenną z żółtkami, wanilią, kawą cappuccino oraz cukrem. Połączyć dokładnie składniki i wlać do gotującego się mleka. Całość ostudzić. Następnie tak przygotowany budyń połączyć z masłem. 600 g śliwek kalifornijskich suszonych pokroić w paski i namoczyć w przegotowanej wodzie z dodatkiem kieliszka spirytusu. Odstawić na pół godziny, by śliwki nabrały aromatu. Mleczną czekoladę roztopić z łyżką wody. Na spód ułożyć ciasto czekoladowe, następnie powidła śliwkowe, ciasto kokosowe, krem, śliwki i na wierzch polewę czekoladową.

Tagi: , , , ,

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki oliwy
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 2 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • wanilia
  • 10 łyżek kawy cappuccino
  • 200 g masła
Serves 5
Czas potrzebny na przygotowanie: 40 minut


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


osiem + 1 =