Każdą polędwiczkę obsmażyć krótko na maśle klarowanym, przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem teraz dopiero lekko oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na maksimum 15 minut, wyjąć odkryć naczynie odlać powstały sok i pozostawić …

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym
Bakłażana umyć i pokroić w plastry . Posolić je i odstawić na 20 minut , aby puściły sok . Opłukać , osuszyć i pociąć w kostkę . Obrane cukinie , cebulę i pomidory pokroić w dużą kostkę , a oczyszczoną z …
Ryba w ananasie
Olej, cebule, ketchup, sok z ananasa poddusić, gdy cebula zmięknie dodać ananasa pokrojonego w kostkę. Wszystko razem zagotować. Rybę usmażyć w cieście naleśnikowym, w naczyniu układać warstwami rybę i sos.
Karkówka w ketchupie
Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy ketchupem tak żeby mięso było przykryte i wkładamy do piekarnika na 170 stopni na 1,5-2h.
Zupa gołąbkowa
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy mięso i je podsmażamy. Kapustę kroimy w większą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w półplasterki. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, …
Krokiety z soczewicą
Soczewicę gotuję ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedzam. Cebulę pokrojoną w kostkę smażę pod przykryciem na niewielkiej ilości oleju ,aż zmięknie i zeszkli się,po czym dodaję ją do soczewicy. Doprawiam całość solą i pieprzem. Wszystkie składniki ciasta miksuję przez kilka minut, …
Makaron z kiełbaską,kukurydzą w sosie serowym
Makaron gotuję w osolonej wodzie.Kiełbaskę podsmażam,na końcu dodaję kukurydzę.Na patelni polanej wodą dodaję kremówki oraz wrzucam pokruszony lazur i gałkę muszkatołową.Chwilkę gotuję.Dodaję makaron i kiełbaskę z kukurydzą.
Wiosenna sałatka
Bulgur zalać wrzątkiem zlać nadmiar i przykryć by napęczniał. W tym czasie przesmażamy na oliwie koncentrat pomidorowy aż zacznie pachnieć i dodajemy do napęczniałego bulguru. Przyprawiamy, solimy i dodajemy sok z cytryny lub granata. Dokładnie mieszamy około 5 minut najlepiej …
Gulasz z wątróbki drobiowej
Wątróbkę umyć, oczyścić z białych błon, osuszyć na papierowym ręczniczku. Pokroić w paseczki, obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć na dość mocno rozgrzanym tłuszczu. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażoną przełożyć do wątróbki. Posypać obficie majerankiem oraz …
Gulasz z żołądków
Żołądki trzeba wyczyścić i pokroić. Gotować ok 1h, w wodzie z przyprawami. Co jakiś czas trzeba dolewać tak żeby mięsko było przykryte. Potem dorzucamy starta marchewkę i świeży koper. Gotujemy do miękkości. Zaprawiamy jogurtem ale można i śmietaną, przyprawiamy do …
