Dania główne Archives - Strona 2 z 26 -

Ryż zapiekany z kurczakiem

Dodany 21 listopada, 2014. Kategorie Dania główne

Blaszkę do pieczenia nasmarować olejem. Warstwowo układać ryż, cebulę pokrojoną w grube plastry, kurczaka. W garnku gotować bulion z koncentratem i wszystkimi przyprawami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połowę zalewy wlać przed włożeniem do piekarnika, drugą połowę po 25 minutach …

Burgery z kaszy jaglanej

Dodany 20 listopada, 2014. Kategorie Przystawki Dania główne

Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki  i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko razem podsmażyć na maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej …

Pierś z gęsi z majerankiem

Dodany 13 listopada, 2014. Kategorie Boże Narodzenie Dania główne Dania główne Wielkanoc

Piersi z gęsi umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym. Natrzeć solą, pieprzem, i posypać słodką papryką. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed smażeniem ponacinać skórę na piersi (nacięcia powinny tworzyć paski lub kratkę). W płaskim rondlu …

Szpinakowe naleśniki

Dodany 6 listopada, 2014. Kategorie Dania główne

Wszystkie składniki zmiksować, mąkę należy dozować stopniowo do uzyskania średnio gęstego ciasta naleśnikowego i smażyć na oleju na rumiano. Naleśniki można nadziewać, serkiem z łososiem, mozzarellą, lub serem z pomidorami.

Kotlety z grochu

Dodany 5 listopada, 2014. Kategorie Dania główne

Groch moczymy przez noc i gotujemy w 2 szklankach wody aż stanie się miękki. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, posiekany koperek i miksujemy blenderem. Dodajemy szczypiorek, kaszkę manną i mieszamy. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.

Makaron z pesto i tuńczykiem

Dodany 4 listopada, 2014. Kategorie Dania główne

Umytą i osuszoną bazylię miksujemy z parmezanem, solą, orzeszkami i czosnkiem. Wlewamy po trochu oliwę dalej miksując. Sos będzie gotowy, gdy wszystko utworzy jednolitą masę.Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Sos wlewać na gorący makaron.
Makaron mieszamy z sosem, dodajemy …

Przegrzebki z czosnkiem i pietruszką

Dodany 24 października, 2014. Kategorie Przystawki Dania główne

Rozgrzać patelnię. Na klarowanym maśle podsmażyć rozdrobniony czosnek i siekaną pietruszkę.  Dodać opłukane i osuszone przegrzebki. Usmażyć szybko aż do zarumienienia. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Przegrzebki nie powinny być smażone dłużej niż minutę.

Bruschetta z pomidorami

Dodany 23 października, 2014. Kategorie Przystawki Dania główne

Przygotowane kromki posmarować oliwą z oliwek i upiec w piekarniku. Umyć i obrać pomidory ze skórek, usunąć gniazda nasiennie. Zioła, pomidory i czosnek drobno posiekać i połączyć. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Przyprawione pomidory ułożyć na upieczonych kromkach i …

Omlet

Dodany 22 października, 2014. Kategorie Dania główne

Jajka wybić do naczynia, dodać mleko i wymieszać widelcem. Na rozgrzaną patelnie położyć przygotowane masło. Gdy masło zacznie się pienić na patelnię wylać jajka wymieszane z mlekiem. Kiedy omlet zacznie się ścinać nie należy go mieszać. Gdy omlet zetnie się …

Przegrzebki

Dodany 21 października, 2014. Kategorie Przystawki Dania główne

Rozgrzać patelnię, przygotować klarowane masło. Opłukane i osuszone przegrzebki smażyć szybko na dobrze rozgrzanej patelni aż do zarumienienia. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Przegrzebki nie powinny być smażone dłużej niż minutę.