Dania główne Archives - Strona 20 z 26 -

Szaszłyki z grilla

Dodany 7 maja, 2012. Kategorie Przystawki Inne Dania główne

Piersi kurczaka umyć, pokroić na dość duże kawałki i osolić. Miód wymieszać z olejem, octem winnym, bazylią i ostrą papryką. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do marynaty.

Mięso z kurczaka zalać marynatą i odstawić na 2 godziny do lodówki. …

Kebab

Dodany 1 maja, 2012. Kategorie Inne Dania główne

Mięso pokroić w 2 centymetrową kostkę. Przełożyć do dużej miski. Dodać jogurt,  sok cytrynowy, oliwę, rozmaryn, majeranek, pieprz i sól.Dobrze wymieszać, odstawić do lódówki na 3-4 godziny lub na całą noc. Mięso osączyć z marynaty i nakłuć na szpadki. Ułożyć …

Krewetki z fasolą szparagową

Dodany 25 kwietnia, 2012. Kategorie Przystawki Inne Dania główne

Fasolę ugotować i osączyć na sitku. Czosnek jak najdrobniej posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć krewetki i mieszając smażyć około 3 minut. Dodać imbir, czosnek i chwilę razem smażyć. Wsypać wiórki kokosowe i odsączoną fasolkę, wlać bulion, podgrzać, przyprawić do …

Krewetki z pomarańczami

Dodany 24 kwietnia, 2012. Kategorie Przystawki Inne Dania główne

Z oliwy, 3 łyżek soku pomarańczowego, skórki pomarańczowej, soli,kminku,pieprzu,chilli,papryki i soku cytrynowego przygotować marynatę. Zalać nią krewetki i odstawić na około 10 minut, po czym odsączyć krewetki z marynaty (marynatę zachować). Na dużej patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy, smażyć …

Zupa grochowa

Dodany 19 kwietnia, 2012. Kategorie Zupy Inne Dania główne

Groch przebrać, wypłukać, zalać wrzącą wodą na pół godziny, odcedzić. Wlać wodę do garnka, dodać groch, cebulę, marchewkę, seler,zieleninę i gotować pod przykryciem na małym ogniu około półtorej godziny.
Wsypać ziemniaki, przyprawić solą i pieprzem, gotować dalsze 20 minut.
Mieszając …

Pierożki z makiem

Dodany 17 kwietnia, 2012. Kategorie Inne Dania główne

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, dodać żółtka, wlać stopione masło, posolić i wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby przegotowanej wody. Ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut. Przygotować farsz: mak umyć, zalać wrzątkiem, gotować na maleńkim ogniu około …

Pstrąg w sosie jogurtowym

Dodany 4 kwietnia, 2012. Kategorie Inne Dania główne

Dokładnie umyte, wypatroszone i osuszone pstrągi oprószyć solą i pieprzem. Wszystkie umyte warzywa. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, włożyć warzywa i smażyć około 5 minut. Po 5 minutach warzywa podlać szklanką wody i dusić kolejne 5 minut.
Przyprawić pieprzem i solą.Pomidory …

Zapiekanka makaronowa na ostro

Dodany 3 kwietnia, 2012. Kategorie Przystawki Inne Dania główne

Ugotowany i przelany zimną wodą makaron pozostawić na sitku. Mięso usmażyć z cebulą i przyprawami. Pieczarki oczyścić i usmażyć na oleju, a pod koniec smażenia dodać pokrojone w kostkę pomidory. Usmażone pomidory dodać do mięsa i wlać przeciery pomidorowe. Formę …

Kopytka ziołowe

Dodany 2 kwietnia, 2012. Kategorie Przystawki Dania główne

Przepis na pyszne ziołowe kopytka:
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Zioła drobno posiekać i wraz z pozostałymi składnikami dodać do ziemniaków, dokładnie wyrobić.
Z masy uformować długie, cienkie wałki, lekko je spłaszczyć i pociąć na kopytka. Kopytka gotować we …

Łosoś w sosie koperkowo – jogurtowym

Dodany 29 marca, 2012. Kategorie Dania główne

Z łososia zdjąć skórkę i usunąć duże ości, opłukać, osuszyć ,posypać solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Tak przygotowaną rybę zawinąć w folię, którą należy nakłuć od góry kilka razy widelcem. Rybę piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury …