Dania główne Archives - Strona 4 z 26 -

Makaron z dynią i grzybami

Dodany 10 września, 2014. Kategorie Dania główne

Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Dynię obrać ze skóry (najłatwiej obkroić ją nożem). Wyjąć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę, około 1 cm. Nastawić makaron na gotowanie w osolonej wodzie. Na większej patelni, na maśle i oliwie podsmażyć cebulkę (około …

Grecka zupa z soczewicy

Dodany 5 września, 2014. Kategorie Zupy Dania główne

Najpierw opłukać soczewicę, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez 3-5 minut, po czym zdjąć z ognia, odstawić na około godzinę i odcedzić. Marchewki obrać i pokroić w drobną kosteczkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, pomidory …

Tortilla z grzybami

Dodany 4 września, 2014. Kategorie Dania główne

Ziemniaki obrać i pokroić np. drobną kostkę, albo w cienkie plasterki. Ja przekroiłam ziemniaki na połówki, po czym pokroiłam je na plasterki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ziemniaki często mieszając, aż zmiękną. Cebulę posiekać, pieczarki obrać, również …

Sos grzybowy

Dodany 3 września, 2014. Kategorie Dania główne

Oczyszczone grzyby dokładnie myjemy. Grzyby kroimy w plastry. Na patelnię wlewamy olej, kiedy się rozgrzeje dodajemy masło.Wrzucamy cebulę i smażymy ją przez około 3 minuty.Następnie dodajemy grzyby, przesmażamy przez 2-3 minuty. Patelnię przykrywamy pokrywką, dusimy grzyby na wolnym …

Gulasz z maślaków

Dodany 2 września, 2014. Kategorie Dania główne

Grzyby oczyścić zdjąć skórkę z kapeluszy, umyć i obsuszyć. Pokraiać w paski.Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę zrumienić na złoty kolor na smalcu. Przygotowane grzyby włożyć do rondla dodać zrumienioną cebulkę,oprószyć solą i pieprzem, lekko podlać wodą. …

Danie z makaronem

Dodany 29 sierpnia, 2014. Kategorie Dania główne

Do dużego garnka wlewamy 3 łyżki oliwy i ją rozgrzewamy. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zaszkli, wrzucamy mielone mięso i na dużym ogniu smażymy kilka minut.Po tym czasie na dnie garnka powinna powstać cudowna warstewka przysmażonego …

Leczo z mięsem

Dodany 27 sierpnia, 2014. Kategorie Przystawki Dania główne

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Ostrą papryczkę w cienkie plasterki. Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, ostrą papryczkę i czosnek, smażymy minutę. Dodajemy …

Papryka faszerowana

Dodany 18 sierpnia, 2014. Kategorie Dania główne

Ugotować 1 woreczek ryżu zgodnie z instrukcjami producenta. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. W międzyczasie na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula będzie już miękka, a czosnek się jeszcze nie zacznie przypiekać, …

Klasyczne spaghetti bolognese

Dodany 14 sierpnia, 2014. Kategorie Dania główne Dania główne

Na patelni z oliwą lub olejem lekko zrumień posiekaną cebulę. Dodaj mielone mięso wołowe i przesmaż je, często mieszając.
Dodaj 1–2 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, podlej bulionem i białym wytrawnym winem duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodaj pomidory świeże …

Muffinki

Dodany 13 sierpnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery Dania główne

Wymieszać suche składniki, wymieszać mokre składniki, wszystko razem delikatnie wymieszać, można dodać ulubione owoce, lub posypać grubym cukrem.