Dania główne Archives - Strona 5 z 26 -

Gofry

Dodany 12 sierpnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery Dania główne

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 – 3 minuty, studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną.

Zapiekany bakłażan z fetą

Dodany 30 lipca, 2014. Kategorie Przystawki Dania główne

Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pomidory pokroić w plasterki. Bakłażana pokroić w plasterki, posolić i zostawić na około 30 minut. Następnie lekko podsmażyć, nadmiar tłuszczu odsączyć papierem kuchennym. W naczyniu żaroodpornym umieścić plasterki bakłażana, następnie plasterki cebuli i …

Wołowina z papryką i trawą cytrynową

Dodany 25 lipca, 2014. Kategorie Dania główne

Wołowinę kroimy w poprzek włókien, w cienkie paski. Olej rozgrzewamy na dużym ogniu w woku lub na dużej patelni i smażymy na nim 1 minutę czosnek, cały czas mieszając. Następnie dodajemy wołowinę i, ciągle mieszając, smażymy 2-3 …

Wieprzowina z gruszkami

Dodany 24 lipca, 2014. Kategorie Dania główne

W dużej misce mieszamy sos sojowy z octem i sherry. Mięso kroimy ostrym nożem na bardzo wąskie paski i wrzucamy je do marynaty. Gruszki kroimy w plastry grub. 5 mm (bez obierania), usuwamy gniazda nasienne. Czosnek, imbir i …

Krewetki z czosnkiem

Dodany 23 lipca, 2014. Kategorie Dania główne

W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek oraz papryczki przez 1-2 min, mieszając, aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Dodajemy krewetki i smażymy, mieszając, przez 2-3 min, aż będą gorące. Wyłączamy palnik, dodajemy …

Stek w pomarańczach

Dodany 22 lipca, 2014. Kategorie Dania główne

jednej pomarańczy cienko obieramy skórkę, z drugiej odkrawamy 4 plastry do przybrania. Z obu owoców wyciskamy sok. Na patelni o grubym dnie roztapiamy masło i smażymy na nim steki na średnim ogniu przez około 1 min z każdej …

Letnie warzywa faszerowane

Dodany 21 lipca, 2014. Kategorie Dania główne

Z każdej papryki usuwamy górną część z ogonkiem, oczyszczamy z nasion i białych błonek. Solimy od wewnątrz. Cukinie obieramy ze skórki, przecinamy na pół, a jeśli są większe możemy pokroić na 3 kawałki. Potem usuwamy łyżeczką środek. Solimy od …

Gołąbki tradycyjne

Dodany 18 lipca, 2014. Kategorie Dania główne Dania główne

Ze środka kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do wrzątku i sparzyć zdejmując po kolei liście. W międzyczasie zmielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, przesmażoną cebulą i przyprawami, dobrze wymieszać. Z ostudzonych liści kapusty odciąć zgrubiałe części, na środek liścia nałożyć garść farszu, …

Zupa gulaszowa

Dodany 8 lipca, 2014. Kategorie Zupy Dania główne

Wołowinę pokroić na niewielkie kawałki, cebule posiekać, a marchew, korzeń pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę
osobno obrać pomidor, a następnie pokroić go w drobną kostkę wraz z papryką czerwoną, a czosnek drobno posiekać w garnku, w którym będziemy gotować …

Leczo z cukinią

Dodany 7 lipca, 2014. Kategorie Dania główne

Papryki oczyszczamy, kroimy wzdłuż w paski, potem zaś w 2-3 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę – niezbyt drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę – ma być złota i pachnąca. Dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę podsmażamy, ciągle …