Dorsz po prowansalsku

Filety dobrze umyć, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem i lekko skropić sokiem z cytryny. Na teflonowej patelni rozgrzać łyżkę oliwki ułożyć filety, pozwolić im się lekko zarumienić (na jednej stronie tylko), około 30 sekund, dodać resztę składników starając się aby ułożyć je na rybie a nie bezpośrednio na patelni. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić kilka minut, 3-4 nie więcej. Posypać bazylia, lekko skropić łyżeczka oliwki.

Tagi: , , , , , , , , ,

Składniki

  • 3 filety z dorsza
  • 3 mięsiste pomidory
  • 2 duze zabki czosnku
  • kilka oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki
  • duża szczypta świeżego tymianku
  • kilka listkow swiezej bazylii, posiekanych
Serves 3
Czas przygotowywania: 15 minut