Faworki - Przepisy kulinarne na święta - chrusty faworki, dobry przepis na faworki, faworki, faworki chrust, faworki-przepisy, jak się robi faworki, jak zrobić faworki, prosty przepis na faworki, przepis na faworki, łatwy przepis na faworki

Faworki

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Tagi: , , , , , , , , ,

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • łyżka spirytusu
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
Serves 4
Czas przygotowania: 1 godzina