Faworki – chrusty

Wszystkie rodzaje mąki i pozostałe składniki połączyć i wyrobić ciasto. Prawidłowo wyrobione ciasto na faworki powinno być jednolite, gładkie i  błyszczące. Ciasto
bardzo cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wykroić prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie przez które należy przeplatać  ciasto.

Aby sprawdzić, czy podgrzany olej jest gotowy do smażenia, należy wrzucić do niego kawałek wyrobionego ciasta – jeśli ciasto natychmiast po wrzuceniu pojawi się  skwierczące na powierzchni to znaczy, że temperatura jest odpowiednia. Ciasto faworkowe smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po wyciągnięciu z tłuszczy faworki można wykładać na ręczniki papierowe, żeby obciekły z tłuszczu.

Kiedy faworki przestygną posypać je cukrem pudrem.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka zwykłej mąki
  • 250g śmietany 18%
  • 1 kieliszek spirytusu lub rumu
  • 7 żółtek
  • szczypta soli
  • 1L oleju
Serves 5
Czas przygotowania faworków: 60 minut


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


dwa − 1 =