Gołąbki tradycyjne

Ze środka kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do wrzątku i sparzyć zdejmując po kolei liście. W międzyczasie zmielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, przesmażoną cebulą i przyprawami, dobrze wymieszać. Z ostudzonych liści kapusty odciąć zgrubiałe części, na środek liścia nałożyć garść farszu, rozpłaszczyć na liściu i zwinąć. Układać w dużym garnku na liściach kapusty lub na specjalnej podkładce, zalać gorącą osoloną wodą i gotować ok.1 do 1,5 godz. aby kapusta byla miękka. Dodać przecier, śmietanę wymieszaną z maką i przyprawami. Sos doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia, polać na talerzu gorące gołąbki.

Tagi: ,

Składniki

  • 1 biała kapusta
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 200 gram ryżu ugotowanego
  • 3 średnie cebule
  • sól i pieprz
  • ok. 200 ml przecieru pomidorowego
  • 150 ml kwaśnej śmietany
Serves 4
Czas przygotowywania: 1 godzina