Grecka zupa z soczewicy

Najpierw opłukać soczewicę, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez 3-5 minut, po czym zdjąć z ognia, odstawić na około godzinę i odcedzić. Marchewki obrać i pokroić w drobną kosteczkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, pomidory pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać marchewkę i czosnek, chwilę razem podsmażyć, po czym dodać soczewicę, zamieszać. Dodać wodę, doprowadzić do wrzenia. Do zupy włożyć liście laurowe, doprawić ją solą i pieprzem. Gotować przez ok. 20 minut, w międzyczasie dodając oregano. Gotową zupę zdjąć z ognia, dodać do smaku ocet winny, zamieszać i podawać.

Tagi: ,

Składniki

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka pomidorów lub ok. 3 dojrzałe pomidory
  • 1 litr wody
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oregano
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • ocet winny, najlepiej czerwony
Serves 4
Czas przygotowania: 40 minut