Najpierw opłukać soczewicę, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez 3-5 minut, po czym zdjąć z ognia, odstawić na około godzinę i odcedzić. Marchewki obrać i pokroić w drobną kosteczkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, pomidory pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać marchewkę i czosnek, chwilę razem podsmażyć, po czym dodać soczewicę, zamieszać. Dodać wodę, doprowadzić do wrzenia. Do zupy włożyć liście laurowe, doprawić ją solą i pieprzem. Gotować przez ok. 20 minut, w międzyczasie dodając oregano. Gotową zupę zdjąć z ognia, dodać do smaku ocet winny, zamieszać i podawać.
Tagi: soczewica, zupa z soczewicy
Grecka zupa z soczewicy
