Jogurtowa babka waniliowo-wiśniowa

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, do momentu aż będą znacznie sztywniejsze i kilkakrotnie zwiększą swoja objętość. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać jogurt i olej. Zmiksować na jednolitą masę. Do części masy dodać kisiel. Do formy wlać jasną masę, następnie wiśniową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C około 40-50 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polukrować.

Tagi: , ,

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 270 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml jogurtu naturalnego, gęstego
  • 30 ml oleju słonecznikowego
  • opakowanie kisielu wiśniowego
Serves 5
Czas przygotowywania: 30 minut