Kebab - Przepisy kulinarne na święta - domowy kebab przepis, kebab domowy przepis, kebab drobiowy przepis, kebab mięso, kebab przepis, kebab przepisy, marynata do mięsa, marynata do mięsa na grilla, mięso do kebaba, mięso kebab, mięso kebab przpis, mięso na kebab, na grill, na grilla, przekąska, przekąska na ciepło, przekąski, przekąski na ciepło, przepis kebab, przepis na kebab, przepis na pyszny kebab, przepisy kebab, sos kebab przepis

Kebab

Mięso pokroić w 2 centymetrową kostkę. Przełożyć do dużej miski. Dodać jogurt,  sok cytrynowy, oliwę, rozmaryn, majeranek, pieprz i sól.Dobrze wymieszać, odstawić do lódówki na 3-4 godziny lub na całą noc. Mięso osączyć z marynaty i nakłuć na szpadki. Ułożyć w brytfannie.

Grill rozgrzać do wysokiej temperatury.  Mięso w brytfannie ustawić bezpośrednio pod grillem.

Piec, obracając i smarując marynatą. Podawać z tzatzikami i podgrzanym pod grillem chlebkiem pita.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 1 kg jagnięciny lub polędwicy wołowej
  • 4 kawałki cytryny
  • Marynata jogurtowa:
  • 150g naturalnego jogurtu
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • sól
  • Marynata cytrynowo - olejowa
  • 200ml oleju
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól
Serves 5
czas potrzebny do przygotowania kebaba: około 6 godzin.