Kebab

Mięso pokroić w 2 centymetrową kostkę. Przełożyć do dużej miski. Dodać jogurt,  sok cytrynowy, oliwę, rozmaryn, majeranek, pieprz i sól.Dobrze wymieszać, odstawić do lódówki na 3-4 godziny lub na całą noc. Mięso osączyć z marynaty i nakłuć na szpadki. Ułożyć w brytfannie.

Grill rozgrzać do wysokiej temperatury.  Mięso w brytfannie ustawić bezpośrednio pod grillem.

Piec, obracając i smarując marynatą. Podawać z tzatzikami i podgrzanym pod grillem chlebkiem pita.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 1 kg jagnięciny lub polędwicy wołowej
  • 4 kawałki cytryny
  • Marynata jogurtowa:
  • 150g naturalnego jogurtu
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • sól
  • Marynata cytrynowo - olejowa
  • 200ml oleju
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól
Serves 5
czas potrzebny do przygotowania kebaba: około 6 godzin.


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


dziewięć − = 0