Keks

Rodzynki sparzyć. Orzechy, migdały i owoce kandyzowane posiekać. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Razem z bakaliami dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy.

Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym  do temperatury 180°C.

Składniki na lukier ugotować, aż powstanie gęsta masa. Ciepłym lukrem smarować ciasto. Zostawić do wystygnięcia.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g bakalii
  • 100g owoców kandyzowanych
  • 3/4 szklanki cukru
  • tłuszcz
  • bułka tarta do formy
  • sól
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • cukier waniliowy
Serves 5
Czas potrzebny na przygotowanie ciasta: 70 minut.


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


cztery − 1 =