Kluski łowickie

Ziemniaki  zmielić, dodać jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować cienki wałeczek o średnicy ok 1 cm, pokroić go pod kątem prostym na kawałki 1 cm, wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem oliwy, zamieszać, poczekać, aż wypłyną na wierzch zmniejszyć ogień i gotować około 1 minuty od momentu zagotowania. Wyjąć łyżką cedzakową do miski z zimną wodą, następnie odcedzić na durszlaku.

Tagi:

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Serves 4
Czas przygotowywania: 30 minut