Kluski łowickie

Ziemniaki  zmielić, dodać jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować cienki wałeczek o średnicy ok 1 cm, pokroić go pod kątem prostym na kawałki 1 cm, wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem oliwy, zamieszać, poczekać, aż wypłyną na wierzch zmniejszyć ogień i gotować około 1 minuty od momentu zagotowania. Wyjąć łyżką cedzakową do miski z zimną wodą, następnie odcedzić na durszlaku.

Tagi:

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Serves 4
Czas przygotowywania: 30 minut


Komentarz do “Kluski łowickie”

  1. jadalem takie w barze pod lutnia w lodzi wlatach 1963-1970.Byly one czyms barwione,mialy lekko pomaranczowy kolor.Ilekroc zona proboje cos takiego zrobic bez tego zabarwienia wychodza zwykle kopytka.

Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.