Nadzienie:
Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć, następnie drobno posiekać ( lub zmielić w maszynce do mielenia) i odstawić w chłodne miejsce. Łój nerkowy zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na maśle. Kiedy cebula ostygnie wymieszać ją z mięsem i łojem i doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Całość bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto:
Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę i zrobić małe zagłębienie. Do zagłębienia wbić jedno jajko dodać wody i osolić. Ciasto wyrobić tak aby było miękkie i cienko rozwałkować. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykroić krążki o niedużej średnicy. Nakładać niewielką ilość farszu, żeby kołduny nie rozklejały się podczas gotowania. Po nałożeniu farszu, ciasto złożyć na pół,zlepić a następnie połączyć rogi półksiężyca i ponownie zlepić. Gotowe kołduny wrzucać do osolonej, gotującej się wody i wyciągać je łyżką cedzakową w 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Kołduny
