Kołduny

Nadzienie:
Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć, następnie drobno posiekać ( lub zmielić w maszynce do mielenia) i odstawić w chłodne miejsce. Łój nerkowy zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na maśle. Kiedy cebula ostygnie wymieszać ją z mięsem i łojem i doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.  Całość bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto:
Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę i zrobić małe zagłębienie. Do zagłębienia wbić jedno jajko dodać wody i osolić. Ciasto wyrobić tak aby było miękkie i cienko rozwałkować. Z cienko rozwałkowanego ciasta  wykroić krążki o niedużej średnicy. Nakładać niewielką ilość farszu, żeby kołduny nie rozklejały się podczas gotowania. Po nałożeniu farszu, ciasto złożyć na pół,zlepić a następnie połączyć rogi półksiężyca i ponownie zlepić. Gotowe kołduny wrzucać do osolonej, gotującej się wody i wyciągać je łyżką cedzakową w 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Tagi: , , , , ,

Składniki

  • Farsz do kołdunów:
  • 500g wołowiny
  • 300g łoju nerkowego
  • 2 cebule
  • czosnek
  • pieprz
  • sól
  • Ciasto:
  • 600g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • woda
  • sól
Serves 5
czas przygotowania potrawy: 90 minut.