Kompot z suszonych owoców

Umyte owoce zalać przegotowaną, ciepłą wodą i moczyć całą noc. Ze względu na intensywny smak śliwek moczyć je w oddzielnie. Po całonocnym moczeniu owoce gotować w wodzie po jabłkach, gruszkach i morelach. Smak owoców zrównoważyć doprawiając cukrem i plasterkami cytryny. Po około godzinie owoce w kompocie powinny być już miękkie. Jeżeli kompot ma zbyt intensywny smak należy rozcieńczyć go wodą.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 100 g suszonych śliwek
  • 200 g suszonych gruszek
  • 200 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych moreli
  • 200 g cukru
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 cytryna
  • kilka goździków
Serves 5
Czas przygotowania napoju: 100 minut nie wliczając czasu potrzebnego do namoczenia suszonych owoców.