Kotleciki rybne

Ziemniaki gotujemy do miękkości. W tym czasie gotujemy rybę w mleku. Po ugotowaniu rybę wyjmujemy, a mleko odstawiamy – przyda się później. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.Rybę obieramy ze skóry, wyjmujemy ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Mieszamy razem ziemniaki, rybę, pietruszkę, przyprawiamy. Mieszaninę dzielimy na osiem ciasteczek, które panierujemy w jajku i bułce tartej. Ciasteczka chłodzimy w lodówce. Mleka, które zostało z gotowania ryb, masło oraz mąkę kukurydzaną (wymieszaną z wodą) gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Gotujemy przez około 1-2 minuty. Sos również zostawiamy do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka rybne z lodówki, na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przez około 5 minut. Podgrzewamy sos. Danie możemy podać nie tylko z sosem, ale również z warzywami.

Tagi: , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 45 dag ziemniaków (pokrojonych na kawałki),
  • 45 dag filetu z dorsza,
  • 570 ml mleka,
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • 60 g mąki,
  • 2 duże jajka,
  • ok. 12 dag bułki tartej,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 3 dag masła,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 3 łyżkami wody, 3 dag kaparów,
  • 3 dag ogórków konserwowych,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 łyżki dymki (pokrojonej)
Serves 4
Czas przygotowywania: 30 minut


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.