Krewetki z czosnkiem

Świeże krewetki umyć, obrać ze skorupek, usunąć igły i czarne żyłki. Opłukać w osolonej wodzie i osączyć na sicie. Papryczkę umyć, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić na 12 kawałków. Czosnek obrać i drobno posiekać. W dużej misce wymieszać krewetki z czosnkiem i lekko osolić. Odstawić na 5 minut.
Do 4 miseczek lać po 2 łyżki oleju, włożyć po trzy kawałki papryczki i porcję krewetek. Wymieszać, wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec tak długo, aż krewetki będą różowe (około 15 minut). Podczas pieczenia odwrócić kilka razy. Podawać na ciepło ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 500g dużych świeżych krewetek
  • 8 łyżek oleju
  • 1 mała ostra papryczka
  • 4 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • sól
Serves


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


trzy + = 6