Makaron z mascarpone i suszonymi pomidorami

Makaron gotuję al dente. Kurczaka kroję w kostkę, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Oprószam przyprawami. Cebulę siekam, dodaję do kurczaka, chwilę podsmażam. Pomidory kroję w paski. Dodaję do mięsa wraz z mascarpone, śmietaną i połową sera żółtego. Całość chwilę gotuję, doprawiam do smaku (ma być delikatny, a jednocześnie lekko ostry smak).Sos mieszam z makaronem, wykładam na talerz. Całość posypuję pozostałym serem oraz pietruszką.

Tagi: , , ,

Składniki

  • 500 g makaronu tagliatelle ze szpinakiem,
  • 50 dkg piersi kurczaka,
  • 10 pomidorków suszonych,
  • 250 g serka mascarpone,
  • czubata łyżka śmietany,
  • średnia cebula,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz,
  • płaska łyżeczka papryki ostrej,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżeczki pietruszki suszonej + do posypania
Serves 5
Czas przygotowywania: 30 minut