Mazurek z lukrem

Przepis na tradycyjny, wielkanocny mazurek z lukrem:
Mąkę przesiać przez sitko na stolicę, posiekać z margaryną, dodać żółtka, jajko, cukier i zagnieść na jednolitą, gładką masę.
Po wyrobieniu kruche ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki część ciasta odłożyć na wałeczki, z których powstaną brzegi mazurka. Ciasto rozwałkować w kształt prostokąta, na grubość około pół centymetra. Z odłożonego ciasta uformować brzegi mazurka. Uformowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut w 220°C.
Aby zrobić lukier do mazurka należy mleko podgrzać z masłem, dodać cukier puder i dobrze wymieszać. Dodać cukier waniliowy oraz sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać. Najlepiej polewać lukrem lekko ciepłego mazurka.
Mazurka można w dowolny sposób udekorować: np. bakaliami, skórką pomarańczy, cytryny.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • Kruche ciasto na spód mazurka:
  • 500g mąki (krupczatki)
  • 500g mąki (krupczatki)
  • 250g tłuszczu np. margaryna
  • 50g cukru
  • 3 żółtka
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • Lukier do mazurka:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
  • sok z jednej cytryny
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
Serves 5
Czas przygotowania mazurka wielkanocnego: 120 minut.