Mąkę wraz z sodą przesiać przez sitko o, drobnych oczkach, dodać cukier puder, masło, jajka i miód,
wszystko wymieszać (ręcznie lub mikserem) do powstania gładkiej masy. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany.Podzielić ciasto na 3 części i upiec na złoty kolor 190-200 st
Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować. W szklance wymieszać dokładnie mąki, żółtka i cukier i wlać całość na gotujące się mleko. Gotować przez chwilę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce przestudzony budyń, na koniec wcisnąć sok z cytryny. Masa jabłkowa
1kg jabłek obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Całość podsmażyć na patelni, dodać ok 3 łyżki cukru. Opakowanie galaretki (u mnie morelowa) rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Dodać do jabłek, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.Ja zrobiłam tak że galaretkę wsypałam do uprażonych jabłek z dodatkiem 05 łyżeczki zelatyny suchej i wymieszałam. Na spód wykładamy masę z jabłek (najlepiej jeszcze ciepłą), następnie przykrywamy drugim ciastem, na nie nakładamy masę budyniową i przykrywamy trzecim plackiem. Polewa czekoladowa
Do rondelka włożyć pół kostki masła, 3 łyżki kakao prawdziwego, 3-4 łyżki cukru pudru i 4 łyżki mleka. Całość stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając rozpuścić wszystko (nie zagotowywać!). Lekko ostudzoną polewę wylewamy na ciasto.
Tagi: ciasta, ciasto, miodownik