Miodownik

Mąkę wraz z sodą przesiać przez sitko o drobnych oczkach, dodać cukier puder, masło, jajka i miód,
wszystko wymieszać (ręcznie lub mikserem) do powstania gładkiej masy. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany.Podzielić ciasto na 3 części i upiec na złoty kolor 190-200 st

Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować. W szklance wymieszać dokładnie mąki, żółtka i cukier i wlać całość na gotujące się mleko. Gotować przez chwilę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce przestudzony budyń, na koniec wcisnąć sok z cytryny. Masa jabłkowa

1kg jabłek obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Całość podsmażyć na patelni, dodać ok 3 łyżki cukru. Opakowanie galaretki (u mnie morelowa) rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Dodać do jabłek, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.Ja zrobiłam tak że galaretkę wsypałam do uprażonych jabłek z dodatkiem 05 łyżeczki zelatyny suchej i wymieszałam. Na spód wykładamy masę z jabłek (najlepiej jeszcze ciepłą), następnie przykrywamy drugim ciastem, na nie nakładamy masę budyniową i przykrywamy trzecim plackiem. Polewa czekoladowa

Do rondelka włożyć pół kostki masła, 3 łyżki kakao prawdziwego, 3-4 łyżki cukru pudru i 4 łyżki mleka. Całość stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając rozpuścić wszystko (nie zagotowywać!). Lekko ostudzoną polewę wylewamy na ciasto.

Tagi: , ,

Składniki

  • 500g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 100g masła,
  • 4 łyżki miodu płynnego,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 300g cukru pudru,
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 200g masła,
  • sok z ćwiartki cytryny,
Serves 4
Czas przygotowywania: 1 godzina


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.