Muffinki z kurczaka z parmezanową posypką

W dużej misce wymieszać mięso mielone z jajkiem, czerwoną papryką, cebulą, czosnkiem, oregano, bazylią, solą pieprzem i połową parmezanu.  Pozostały parmezan wymieszać z bułką tartą. Nasmarować masłem formę do muffin, wkładać kulkę mięsa, w środek włożyć mozzarellę, na wierzchu przykryć muffinki bułką tartą z parmezanem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z sosem pomidorowym, lub marinara.

Tagi: , , , , ,

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka/indyka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 6 świeżych liści bazylii
  • 1 szczypta soli i pieprzu
  • 16 małych kostek mozzarelli
Serves 4
Czas potrzebny na przygotowanie muffinek: 40 minut