Murzynek z bakaliami

Prosty przepis na murzynka z bakaliami w pysznej polewie czekoladowej.
Rozpuścić margarynę, dodać cukier i kakao a następnie wodę i zagotować. Zagotowaną masę ostudzić i odlać połowę szklanki masy na polewę. Do pozostałej części masy dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Bakalie oprószyć mąką i delikatnie wymieszać z ciastem. Oprószenie bakalii mąką gwarantuje, że te nie opadną podczas pieczenia na dno formy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przełożyć je do formy, włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 50 minut. Po wyjęciu murzynka z piekarnika polać go przygotowaną wcześniej polewą. Na wierzchu ciasto można udekorować bakaliami.

Tagi: , , , , , , , , ,

Składniki

  • 250 g margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 aromat do ciasta
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy do smaku
  • bakalie
Serves 4
Czas przygotowania ciasta: około 80 minut.


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


siedem − 7 =