Nadziewane koszyczki z indyka

Cebulę zeszklić na maśle, bułkę połamać i zalać śmietaną. Połowę cebuli dodać do mięsa mielonego, dodać namoczoną, odciśniętą bułkę, śmietanę zachować do sosu. Mięso doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, wyrobić na jednolitą masę, odstawić na godzinę do lodówki.

Kalafior ugotować, pieczarki pokroić w paski, usmażyć z pozostałą częścią cebuli do wyparowania wody, wystudzić. Pieczarki i kalafior doprawić solą, pieprzem, dodać żółty ser, natkę pietruszki i koperek.

Pozostałą śmietanę, jajko, sól, pieprz, ser rozbełtać.

6 kokilek, lub innych naczyń do zapiekania wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem.

Mięso mielone podzielić na 6 części, każdą częścią należy wypełnić kokilkę na bokach, zostawiając w środku miejsce na farsz z pieczarek i kalafiora. Wypełnione mięsem i farszem kokilki zalać sosem.

Piec w piekarniku nagrzanego do 200 stopni około 30 minut.

Tagi: , , , , ,

Składniki

  • 50 dkg mięsa mielonego drobiowego lub z indyka 1duża cebula
  • 1/2 bułki
  • 30 dkg pieczarek
  • 2-3 różyczki kalafiora
  • 2 czubate łyżki żółtego sera
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
Serves 5
Czas potrzebny do przygotowania: 1 godzina