Napoleonka

Z mrożonego ciasta, stosując się do instrukcji na opakowaniu upiec 3 prostokątne placki o tym samym rozmiarze (w kształcie formy). W jednej szklance mleka rozrobić krem Karpatka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać do niego krem rozrobiony w mleku i ciągle mieszając ponownie zagotować. Całość pozostawić do ostudzenia, mieszając od czasu
do czasu. Zimny krem dodawać do masła, cały czas miksując. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody , po czym lekko podgrzewając rozpuścić. Śmietanę ubić z jedną łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym, a następnie dodać żelatynę. Upieczone placki wystudzić. Pierwszy placek, posmarować kremem, przykryć drugim, posmarować go pozostałym kremem oraz bitą śmietaną. Na wierzchu położyć trzeci placek i posypać go resztą cukru pudru.

Tagi: , , , , ,

Składniki

  • 450g mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 paczka kremu Karpatka
  • 500ml (2 szklanki) mleka
  • 200g miękkiego masła
  • 250ml (1 szklanka) śmietany kremówki
  • 6 g żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
Serves 5
Czas przygotowania: 120 minut.


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


sześć − = 4