Paszteciki do wigilijnego barszczu

Aby przygotować farsz należy umyć grzyby, zalać 1.5 szkl. wody na ok. 2 h. Gotować w tej samej wodzie około godziny. Po ostudzeniu przekręcić przez maszynkę lub drobno posiekać. Kapustę zalać niewielką ilością gorącej wody (1 cm ponad poziom kapusty), gotować pół godziny i ostudzić. Odcisnąć z wody i posiekać. Cebule pokroić drobno, zeszklić na oleju do lekkiego zrumienienia, dodać grzybki, kapustę i podsmażyć mieszając, na koniec popieprzyć i posolić do smaku.

Mąkę, drożdże i margarynę posiekać nożem. Dodać śmietanę, 2  jajka, chwilę jeszcze posiekać, po czym zagnieść ciasto do połączenia się składników. Wałkować na ok. 0.5 cm grubości placki, z których wyciąć szklanką placuszki. Na każdy położyć trochę farszu, zlepić tak jak pierogi (mocno, aby się nie rozkleiły podczas pieczenia), ułożyć na wysmarowanej olejem blasze, smarując je roztrzepanym pozostawionym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C.  Gotowe paszteciki powinny mieć złoty kolor (ok. 25 min.).

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • Ciasto:
  • 600g mąki
  • 2/3 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 30g drożdży
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany
  • olej
  • Farsz do pasztecików:
  • 100g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 300g kapusty kwaszonej
  • 4 łyżki oleju
Serves 5
Czas przygotowania pasztecików: około180 minut.