Pierniczki Staropolskie

Rozpuścić w jednym garnku masło, cukier i miód i mieszać aż powstanie jednolita masa. Kiedy masa wystygnie dodać mąkę, jajka, sodę uprzednio rozpuszczoną w schłodzonym mleku,szczyptę soli i wszystkie pozostałe przyprawy. Ciasto mocno zagniatać na jednolitą masę. Po wyrobieniu włożyć ciasto do foliowego woreczka i umieścić w lodówce na 4 tygodnie. Po okresie leżakowania ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, wykroić foremkami lub szklanką pierniczki, wyłożyć na oprószonej mąką blaszce. Pierniczki piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Przed pieczeniem pierniczki można posmarować rozmąconym jajkiem ( za pomocą pędzelka spożywczego). Jeśli jednak pierniczki mają być dekorowane czekoladą lub lukrem odradzamy smarowanie jajkiem.

Tagi: , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej lub żytniej
  • 0,5L miodu
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • sól
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 0,5 szklanki gotowej przyprawy do pierników lub zrobić ją samemu z: imbiru, kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonych goździków)
  • 1 jajko (do posmarowania pierniczków)
Serves 5
Czas przygotowania pierniczków: około 90 minut (nie licząc czasu leżakowania).


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


× jeden = 1