Piernik korzenny

Utrzeć starannie miód,jajka, żółtka i cukier. Dodać oliwę oraz sok z cytryny. Goździki zmiażdżyć w moździerzu. Wymieszać mąkę z kardamonem,cynamonem, imbirem i goździkami i stopniowo powoli dodawać do jajek, ciągle mieszając. Dodać do powstałej masy skórkę pomarańczową i kakao. Ciasto należy przelać do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Piec Około 40 minut w temperaturze 220°C.

Tagi: , , , ,

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • po szczypcie cynamonu,imbiru i kardamonu
  • 2-4 goździki
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • masło do wysmarowania blachy
Serves 5
Czas przygotowywania: 70 minut