Każdą polędwiczkę obsmażyć krótko na maśle klarowanym, przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem teraz dopiero lekko oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na maksimum 15 minut, wyjąć odkryć naczynie odlać powstały sok i pozostawić na 15 minut, aby mięso odpoczęło. Wcześniej w garnku wstawić bazę na sos tzn. zagotować około 2 szkl wody + 5 pokrojonych śliwek suszonych trochę poruszonych suszonych grzybów, 1 jabłko pokrojone w ósemki ,ziele angielskie, listek laurowy, 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego, sól, pieprz do smaku oraz odlany sok z mięsa , pogotować całość około pół godziny, następnie zblendować, ponownie zagotować do zredukowania ( aż zgęstnieje ) . Wyjąć polędwiczki, pokroić je na skos, wrzucić do gorącego sosu ( już nie gotować ).
Tagi: Polędwiczki wieprzowe, sos grzybowy, sos śliwkowy
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo – śliwkowym
