Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo – śliwkowym

Dodany 8 stycznia, 2015. Kategorie Boże Narodzenie Dania główne Dania główne Wielkanoc

Każdą polędwiczkę obsmażyć krótko na maśle klarowanym, przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem teraz dopiero lekko oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na maksimum 15 minut, wyjąć odkryć naczynie odlać powstały sok i pozostawić …

Karkówka w ketchupie

Dodany 18 grudnia, 2014. Kategorie Boże Narodzenie Dania główne

Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy ketchupem tak żeby mięso było przykryte i wkładamy do piekarnika na 170 stopni na 1,5-2h.

Szczupak faszerowany

Dodany 17 grudnia, 2014. Kategorie Przystawki Boże Narodzenie

Szczupaka oczyścić, ściągnąć skórę, ciąć wzdłuż kręgosłupa, odfiletować, zemleć przez maszynkę dwa razy. Dodać bułki namoczone w mleku, cebulę zeszkloną na maśle, średnią marchewkę starta na tarce,  pietruszkę drobno pokrojoną,  4 jaja, sól i pieprz.Łeb szczupaka i skórę oraz grzbiet ugotować w warzywach dodać …

Sałatka z Tortellini

Dodany 16 grudnia, 2014. Kategorie Przystawki Boże Narodzenie

Tortellini gotujemy wg przepisu, studzimy i przekładamy do salaterki, następnie kroimy resztę składników, rozrabiamy sos salatkowy i wszystko dodajemy do makaronu. Mieszamy z dodatkiem majonezu i do lodówki

Orzeszki

Dodany 15 grudnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery Boże Narodzenie

Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję jajka, miksuję.Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślano-jajecznej, miksuję. Dolewam mleka, miksuję. Rozgrzewam urządzenie. Z ciasta odrywam malutkie porcje, formuję cienkie płatki ciasta, którymi następnie wypełniam wpuklenia. Piekę około …

Lukier ze śmietaną

Dodany 8 grudnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery Inne Boże Narodzenie Wielkanoc

Cukier puder ucieramy ze słodką śmietaną na gładką masę. Lukrem polewamy ciasteczka, pierniczki, babki i makowce.

Sałatka śledziowa

Dodany 5 grudnia, 2014. Kategorie Przystawki Boże Narodzenie

Rodzynki zalewamy w kubku wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Odcedzamy Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie dodajemy do niej miód i koncentrat pomidorowy, smażymy około 1 minuty. Kiedy masa jest za gęsta dodajemy trochę …

Śledź w buraczkach

Dodany 4 grudnia, 2014. Kategorie Przystawki Boże Narodzenie

Śledzie marynowane obieramy ze skóry i kroimy na nie duże kawałki po skosie – przekładamy do miseczki. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z cebulą, dokładamy je do śledzi. Szczypiorek siekamy i przekładamy do miski razem …

Krówkowy blok czekoladowy

Dodany 1 grudnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery Boże Narodzenie

Wodę, cukier, margarynę i kakao gotujemy i potem studzimy. Następnie wsypujemy mleko w proszku i pokruszone herbatniki dodajemy orzechy rodzynki i mieszamy z masą kakaową. Wykładamy na wafel w tortownicy na wierzch jeszcze dodajemy parę herbatników i na koniec masę krówkową lub karmelową …

Pasztet wieprzowo-drobiowy

Dodany 18 listopada, 2014. Kategorie Inne Boże Narodzenie Dania główne Wielkanoc

Gotujemy mięso – gdy będzie już prawie miękkie do mięsa wrzucamy jarzyny 2 marchewki i po kawałku selera i pietruszki.
Wątróbkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanym oleju, na innym oleju szklimy pokrojoną cebulkę.
Wszystko studzimy a gdy ostygnie mielimy dwukrotnie – …