Pierś z gęsi z majerankiem

Dodany 13 listopada, 2014. Kategorie Boże Narodzenie Dania główne Dania główne Wielkanoc

Piersi z gęsi umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym. Natrzeć solą, pieprzem, i posypać słodką papryką. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed smażeniem ponacinać skórę na piersi (nacięcia powinny tworzyć paski lub kratkę). W płaskim rondlu …

Morszczuk z porami

Dodany 30 kwietnia, 2014. Kategorie Boże Narodzenie Dania główne Halloween Karnawał Wielkanoc

Na maśle szklimy białe części porów w cienkich plasterkach. Osuwamy na bok patelni, jeśli potrzeba dodajemy masła i smażymy z obu stron filety ryby. Solimy, pieprzymy, polewamy sokiem z cytryny. Kładziemy na talerz filety, a na wierzch pory.

Tort makowy

Dodany 28 kwietnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery Boże Narodzenie Halloween Wielkanoc

Bakalie namoczyć w rumie, orzechy i migdały posiekać. Odsączone z rumu bakalie obtoczyć w łyżce mąki. Mak zalać wrzącym mlekiem, gotować około 20 minut cały czas mieszając. Ostudzić, odsączyć i zemleć 2-3 krotnie. Obecnie w sprzedaży jest dostępny suchy mak mielony ( …

Dorsz po prowansalsku

Filety dobrze umyć, osuszyć, przyprawić sola i pieprzem i lekko skropić sokiem z cytryny. Na teflonowej patelni rozgrzać łyżkę oliwki ułożyć filety, pozwolić im się lekko zarumienić (na jednej stronie tylko), około 30 sekund, dodać resztę składników starając się aby …

Muszle nadziewane serem i szpinakiem

Dodany 17 lutego, 2014. Kategorie Inne Boże Narodzenie Dania główne Dania główne Karnawał

Makaron ugotować w osolonej wodzie al’dente. Obrać pomidory, pokroić czosnek. Na patelni podsmażyć czosnek, pomidory, doprawić solą i ziołami. Na drugiej patelni przygotować szpinak, podsmażyć dodać ser, doprawić do smaku. Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy, ułożyć na nim muszle, a do …

Tradycyjna kaczka pieczona

Dodany 20 stycznia, 2014. Kategorie Boże Narodzenie Dania główne Dania główne

Kaczkę umyć i osuszyć. Z jabłek wykroić gniazda nasienne i pokroić osiem części.Kaczkę obficie posypać grubą solą, jabłka wsadzić do środka kaczki, następnie posypać mięso pieprzem i majerankiem, należy wklepać przyprawy w mięso. Do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni wstawić kaczkę z …

Szynka świąteczna

Dodany 23 grudnia, 2013. Kategorie Boże Narodzenie Dania główne Dania główne

Szynkę opłukać i osuszyć, ułożyć w naczyniu. Szynkę natrzeć oliwą i dokładnie oprószyć mieszanką przypraw, odstawić na noc do lodówki.  Następnego dnia szynkę umieścić w rękawie do pieczenia, wlać bulion i zamknąć rękaw. Szynkę piec około 2 godzin (w zależności od …

Keks świąteczny

Dodany 20 grudnia, 2013. Kategorie Ciasta Boże Narodzenie

Mąkę przesiewamy z migdałami, proszkiem do pieczenia i sodą. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, a każdym razem miksując do połączenia. Dodajemy mąkę z migdałami, sodą i proszkiem. Miksujemy do połączenia. Dalej ucierając wlewamy mleko. Radzę zmniejszyć …

Sałatka z buraków na wigilię

Dodany 19 grudnia, 2013. Kategorie Przystawki Sałatki Boże Narodzenie

Buraki pokroić w niewielką kostkę. Dodać pokrojoną bardzo drobno cebulę i jabłko. Wymieszać z majonezem, musztardą i wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Wigilijna sałatka ze śledziem

Dodany 18 grudnia, 2013. Kategorie Przystawki Sałatki Boże Narodzenie Dania główne

Pokrojone śledzie wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, jabłkiem, curry, śmietaną i majonezem. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby Posypać dymka lub pietruszką.