Szarlotka z budyniem

Dodany 15 listopada, 2013. Kategorie Ciasta Desery Boże Narodzenie

Pół kostki masła posiekać,szybko zagnieść z pół szklanką cukru, mąką, 3 żółtkami, proszkiem do pieczenia włożyć do lodówki. Po schłodzeniu wyłożyć na blaszkę. Mleko zagotować razem z 5 łyżkami cukru, budyń wymieszać z 3/4 szklanki mleka, zagotować. Pozostałe masło rozpuścić …

Krem „Kinder Bueno”

Dodany 14 listopada, 2013. Kategorie Ciasta Desery Boże Narodzenie

Orzechy rozdrabniamy blenderem na malutkie kawałki (ale nie na mączkę) i chwilę podprażamy na rozgrzanej patelni. Masło rozpuszczany w rondelku razem z cukrem waniliowym i zalewamy nim przełożone do miski uprażone orzechy, miksujemy razem na wolnych obrotach. Do miski z …

Sernik z jogurtów greckich

Dodany 12 listopada, 2013. Kategorie Ciasta Desery Boże Narodzenie

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, budyń (proszek), jogurt. Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie połączyć masę jajeczną z białkami. W blaszcze poukładać herbatniki, lub biszkopty, wylać masę sernikową piec w 160 stopniach przez godzinę.

Sernikowe babeczki z karmelem

Dodany 21 sierpnia, 2013. Kategorie Ciasta Desery Bezglutenowe Boże Narodzenie

Wymieszać suche składniki, zmielone migdały, płatki migdałowe, proszek do pieczenia, cukier, sól i cynamon. Dodać masło i szybko wymieszać. Wyłożyć tak przygotowanym ciastem foremki do muffinek. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut.

Następnie przygotowujemy masę serową, dodajemy …

Nadziewane koszyczki z indyka

Dodany 20 sierpnia, 2013. Kategorie Przystawki Boże Narodzenie Dania główne Karnawał

Cebulę zeszklić na maśle, bułkę połamać i zalać śmietaną. Połowę cebuli dodać do mięsa mielonego, dodać namoczoną, odciśniętą bułkę, śmietanę zachować do sosu. Mięso doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, wyrobić na jednolitą masę, odstawić na godzinę do lodówki.

Kalafior ugotować, pieczarki pokroić …

Sałatka z tuńczykiem

Dodany 16 sierpnia, 2013. Kategorie Przystawki Sałatki Boże Narodzenie Dania główne Karnawał

Ugotowany ryż ostudzić. Tuńczyka, kukurydzę, fasolkę odcedzić. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, doprawić i dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.

Sałatka z szynką i makaronem

Ugotowany makaron odcedzić i ostudzić. Paprykę, ser żółty, ogórki i szynkę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć, dodać natkę pietruszki, majonez wymieszany w równych proporcjach z ketchupem, przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.

Sernik z polewą lukrową

Dodany 8 lutego, 2013. Kategorie Ciasta Boże Narodzenie

Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć na pulchną masę i dodawać stale ucierając: żółtka, przesiany cukier puder, cukier waniliowy i dwukrotnie zmielony ser. Białka ubić na sztywną pianę. Połowę piany wyłożyć na masę serową i bardzo delikatnie wymieszać. Potem dodać …

Łosoś w galarecie

Dodany 13 grudnia, 2012. Kategorie Przystawki Boże Narodzenie Dania główne Karnawał

Umyte i oczyszczone warzywa wraz z cebulą i przyprawami włożyć do rondla, zalać 1,5 litra wody i ugotować wywar. W rosole ugotować oczyszczonego i pokrojonego w dzwonka łososia. Dodać wino. Gdy ryba będzie miękka, wyjąć ją ostrożnie na głęboki półmisek. …

Sernik z kruszonką

Dodany 14 września, 2012. Kategorie Ciasta Desery Inne Boże Narodzenie

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, następnie wlać stopiony tłuszcz i wyrobić. Przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.
Żółtko oddzielić od białka. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wymieszać z żółtkiem, twarogiem,mlekiem, kaszą manną, sokiem …