Świąteczna kutia

Dodany 23 sierpnia, 2012. Kategorie Przystawki Desery Boże Narodzenie Dania główne

Prosty przepis na świąteczną, pyszną kutię:
Najpierw należy dokładnie przebrać i opłukać pszenicę. Po opłukaniu pszenicę zalać wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc. Po namoczeniu pszenicę gotować aż będzie miękka (Kilka razy zmieniając wodę). Pszenicę opłukać na sitku. Mak …

Kutia na święta

Dodany 21 sierpnia, 2012. Kategorie Przystawki Desery Boże Narodzenie Dania główne

Pszenicę dokładnie przebrać, opłukać i pozostawić do namoczenia na całą noc. Po namoczeniu pszenicę gotować ją do miękkości, kilka razy zmieniając wodę. Pszenicę opłukać na sitku. Mak wypłukać, sparzyć, po czym dwukrotnie zemleć. Rodzynki przez kilka minut moczyć w gorącej …

Sernik z makiem

Dodany 30 listopada, 2011. Kategorie Ciasta Boże Narodzenie

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na około 12 godzin. Po tym czasie odsączyć na sitku, zmielić dwa razy, dodać miód i utrzeć. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak i proszek do pieczenia. Z …

Sernik wiedeński

Dodany 30 listopada, 2011. Kategorie Ciasta Boże Narodzenie

Przygotować tortownicę o średnicy 30 cm, wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Ser dwukrotnie zmielić. Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć na pulchną masę i dodawać stale ucierając: żółtka, przesiany cukier puder, cukier waniliowy i …

Kutia

Dodany 8 listopada, 2011. Kategorie Desery Boże Narodzenie Dania główne

Najpierw płuczemy przenicę, zalewamy ją podwójną ilością wody w stosunku do jej objętości i zostawiamy na noc. Drugiego dnia gotujemy,odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy aż będzie miękka (około 3 godziny). Ugotowaną pszenicę odcedzamy. Mak należy wypłukać, sparzyć, odsączyć i …