Sernik na zimno

Dodany 23 września, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Mleko zagotować, dodać do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzyć na małym ogniu aż zrobi się ser – trwa to około 10 minut. Odcedzić przez gazę (ser powinien być sypki). Odstawić do ostudzenia. Bakalie sparzyć. Następnie pokroić na drobniejsze kawałki.  Masło utrzeć z …

Ciasto z malinami

Dodany 9 września, 2014. Kategorie Ciasta

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie dodać, pokrojone w kostkę, masło oraz żółtka, po czym zagnieść całość. Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, podzielić je na dwie części (w proporcjach mniej więcej 3:2 …

Gofry

Dodany 28 sierpnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Przygotowanie gofrów nie jest trudne, na początek należy wszystkie składnik (oprócz białek) połączyć ze sobą w dużej misce i ze sobą zmiksować. Do stworzonej w ten sposób masy należy dodać ubite białka i zmieszać. Ciasto przenosimy za pomocą …

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dodany 22 sierpnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Podgrzej mleko i podziel na pół. Do połowy podgrzanego mleka dodaj pokruszone drożdże i jedną łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Resztę mleka wymieszaj z roztopionym masłem. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj …

Ciasto z jabłkami

Dodany 19 sierpnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. miksujemy. Do miski dodajemy śmietanę, olej i jogurt. ponownie miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy na kosteczki. Keksówkę wypełnioną papierem do pieczenia zalewamy połową ciasta. dodajemy jabłka i pozostałe ciasta. Pozostałe kawałki jabłek …

Muffinki

Dodany 13 sierpnia, 2014. Kategorie Ciasta Dania główne Desery

Wymieszać suche składniki, wymieszać mokre składniki, wszystko razem delikatnie wymieszać, można dodać ulubione owoce, lub posypać grubym cukrem.

Gofry

Dodany 12 sierpnia, 2014. Kategorie Ciasta Dania główne Desery

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 – 3 minuty, studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną.

Tarta z wiśniami

Dodany 29 lipca, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Umyte i wypestkowane wiśnie wrzuć do miski, dodaj cukier, mąkę, aromat i delikatnie wymieszaj. Kruche ciasto podziel na dwie części, większą wyłóż dno foremki. Na ciasto wysyp przygotowane wiśnie i skrop rozpuszczonym masłem, przykryj pozostałym ciastem. Wierzchnie ciasto posmaruj mlekiem i posyp …

Sernik wiedeński z czekoladą i budyniem

Dodany 16 lipca, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Masło roztopić i zostawić do wystygnięcia. Żółtka jajek ubić z cukrem na puszystą masę, następnie wciąż mieszają, powoli dodawać ser, mało oraz budyń. Ważna uwaga: budyniu nie gotujemy, dodajemy sam proszek. Ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie, …

Naleśniki z jagodami

Dodany 11 lipca, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Utrzeć mikserem jajka, dodać mąkę, wodę, mleko, wyrobić ciasto, a na koniec dać dwie łyżki deju. Smażyć na złoto cienkie naleśniki. Przełożyć jagodami i serkiem.