Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dodany 22 sierpnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Podgrzej mleko i podziel na pół. Do połowy podgrzanego mleka dodaj pokruszone drożdże i jedną łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Resztę mleka wymieszaj z roztopionym masłem. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj …

Ciasto z jabłkami

Dodany 19 sierpnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. miksujemy. Do miski dodajemy śmietanę, olej i jogurt. ponownie miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy na kosteczki. Keksówkę wypełnioną papierem do pieczenia zalewamy połową ciasta. dodajemy jabłka i pozostałe ciasta. Pozostałe kawałki jabłek …

Muffinki

Dodany 13 sierpnia, 2014. Kategorie Ciasta Dania główne Desery

Wymieszać suche składniki, wymieszać mokre składniki, wszystko razem delikatnie wymieszać, można dodać ulubione owoce, lub posypać grubym cukrem.

Gofry

Dodany 12 sierpnia, 2014. Kategorie Ciasta Dania główne Desery

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 – 3 minuty, studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną.

Tarta z wiśniami

Dodany 29 lipca, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Umyte i wypestkowane wiśnie wrzuć do miski, dodaj cukier, mąkę, aromat i delikatnie wymieszaj. Kruche ciasto podziel na dwie części, większą wyłóż dno foremki. Na ciasto wysyp przygotowane wiśnie i skrop rozpuszczonym masłem, przykryj pozostałym ciastem. Wierzchnie ciasto posmaruj mlekiem i posyp …

Sernik wiedeński z czekoladą i budyniem

Dodany 16 lipca, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Masło roztopić i zostawić do wystygnięcia. Żółtka jajek ubić z cukrem na puszystą masę, następnie wciąż mieszają, powoli dodawać ser, mało oraz budyń. Ważna uwaga: budyniu nie gotujemy, dodajemy sam proszek. Ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie, …

Naleśniki z jagodami

Dodany 11 lipca, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Utrzeć mikserem jajka, dodać mąkę, wodę, mleko, wyrobić ciasto, a na koniec dać dwie łyżki deju. Smażyć na złoto cienkie naleśniki. Przełożyć jagodami i serkiem.

Domowe lody malinowe

Dodany 10 lipca, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Wymieszajcie w mikserze ricottę, cukier, wanilię i sól. Następnie dodajcie do masy 30% śmietanę oraz maliny i ponownie wymieszajcie w mikserze wszystkie składniki. Przełóżcie masę do płaskiego naczynia i wstawcie do zamrażarki.  Po ok. 45-60 minutach wyjmijcie masę z zamrażarki …

Ciasto kruche

Dodany 27 czerwca, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ustawić …

Blok waniliowy

Dodany 11 czerwca, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Do rondelka włożyć cukier, śmietanę, miód, masło, sól i powoli doprowadzić do rozpuszczenia się składników. Kiedy wszystkie już zamienią się w jednolitą masę, odstawić z ognia, odczekać 20 minut, wmieszać esencję waniliową, dodać orzechy i wiśnie, wlać do …