Lukier ze śmietaną

Dodany 8 grudnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery Inne Boże Narodzenie Wielkanoc

Cukier puder ucieramy ze słodką śmietaną na gładką masę. Lukrem polewamy ciasteczka, pierniczki, babki i makowce.

Krówkowy blok czekoladowy

Dodany 1 grudnia, 2014. Kategorie Ciasta Desery Boże Narodzenie

Wodę, cukier, margarynę i kakao gotujemy i potem studzimy. Następnie wsypujemy mleko w proszku i pokruszone herbatniki dodajemy orzechy rodzynki i mieszamy z masą kakaową. Wykładamy na wafel w tortownicy na wierzch jeszcze dodajemy parę herbatników i na koniec masę krówkową lub karmelową …

Bananowiec z galaretką

Dodany 24 listopada, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Gotujemy 4 szklanki mleka z 1 szklanką cukru i 200 gram masła i aromatem do ciasta cytrynowym, w misce wymieszać szklankę mleka, 3 budynie, szklankę mąki i 4 żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i mieszamy …odstawiamy na parę …

Szarlotka z kaszy jaglanej

Dodany 19 listopada, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Kaszę, jabłka, miód, cynamon i rodzynki wymieszać w misce, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 1 godzinę w 180 C.

Chleb z sezamem

Dodany 14 listopada, 2014. Kategorie Ciasta

Mąkę, sól i drożdże mieszamy w misce, robimy zagłębienie w środku, dodajemy wymieszane, lekko podgrzane płyny i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zaczyna odstawać od ręki po dziesięciu minutach wyrabiania. Przykrywamy i odstawiamy na 1 i 1/2 godziny lub do podwojenia objętości. Wyrabiamy …

Bułeczki z batatów

Dodany 14 listopada, 2014. Kategorie Ciasta

Ziemniaka gotujemy i ubijamy tłuczkiem, dodajemy masło i gałkę, mieszamy i dodajemy mleko. Powstanie nam dość rzadka konsystencja, ale tak ma być. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i drożdże, dokładnie mieszamy. W środku robimy zagłębienie do którego wlewamy mleko …

Rogaliki

Dodany 12 listopada, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Wszystkie składniki wymieszać, włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i wycinać trójkąty. Rogaliki nadziewamy marmoladą i zwijamy, możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Czekoladowe brioszki

Dodany 3 listopada, 2014. Kategorie Ciasta Desery

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Można też …

Ciasto dyniowe

Dodany 31 października, 2014. Kategorie Ciasta Desery Halloween

Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia. Dodać mus z dyni  wymieszać i ostudzić, dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia i …

Ciasteczka z pająkami

Dodany 28 października, 2014. Kategorie Ciasta Desery Halloween

Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier, jajko oraz śmietanę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka . Wycięte ciasteczka kładziemy na blaszce oraz układamy na …