Kulebiak drożdżowy

Dodany 19 grudnia, 2011. Kategorie Ciasta

Aby zrobić zaczyn należy rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać połowę mąki, sól i cukier. Zaczyn dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy zaczyn urośnie wymieszać, dodać żółtka i jajka, roztopione masło i pozostałą część …

Paszteciki do wigilijnego barszczu

Dodany 19 grudnia, 2011. Kategorie Przystawki Ciasta

Aby przygotować farsz należy umyć grzyby, zalać 1.5 szkl. wody na ok. 2 h. Gotować w tej samej wodzie około godziny. Po ostudzeniu przekręcić przez maszynkę lub drobno posiekać. Kapustę zalać niewielką ilością gorącej wody (1 cm ponad poziom kapusty), …

Sernik gotowany

Dodany 13 grudnia, 2011. Kategorie Ciasta

Ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Włożyć do dużego rondla. Dodać margarynę, cukier,cukier waniliowy i jajka. Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zrobi się rzadsza,wsypywać stopniowo budyń, ciągle mieszając. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, …

Piernikowe muffinki

Dodany 7 grudnia, 2011. Kategorie Ciasta Desery

Składniki do piernikowych  muffinek powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce należy połączyć suche składniki, w drugiej mokre. Składniki z obu misek połączyć ze sobą i wymieszać. Im więcej grudek w muffinkach tym będą one lepsze. Masę na muffinki …

Muffinki z polewą czekoladową

Dodany 7 grudnia, 2011. Kategorie Ciasta Desery

Ciasto:
Składniki do muffinek powinny być w temperaturze pokojowej.Rodzynki obtoczyć w mące. W jednej misce należy połączyć suche składniki w drugiej mokre. Składniki z obu misek połączyć ze sobą i wymieszać. Im więcej grudek w muffinkach tym będą one lepsze. Masę …

Muffinki z rodzynkami

Dodany 7 grudnia, 2011. Kategorie Ciasta Desery

Rodzynki oprószyć mąką. W jednej misce należy połączyć suche składniki w drugiej mokre. Składniki z obu misek połączyć ze sobą i wymieszać. Składniki do muffinek powinny być w temperaturze pokojowej. Im więcej grudek w muffinkach tym będą one …

Muffinki

Dodany 7 grudnia, 2011. Kategorie Ciasta Desery

Składniki do muffinek powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce należy połączyć suche składniki w drugiej mokre. Składniki z obu misek połączyć ze sobą i wymieszać. Im więcej grudek w muffinkach tym będą one lepsze. Masę na muffinki wylać …

Piernik z bakaliami

Dodany 5 grudnia, 2011. Kategorie Ciasta

Rodzynki prażyć około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, jak lekko ostygną otrzeć skórkę. Rodzynki sparzyć, migdały sparzyć, obrać ze skórki i wysuszyć. Orzechy,migdały i rodzynki posiekać i dokładnie wymieszać. Następnie wszystkie bakalie wymieszać z łyżką mąki. Jajka ubić …

Faworki

Dodany 5 grudnia, 2011. Kategorie Ciasta Desery

Masło stopić. Mąkę, jajko, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, szczyptę soli, alkohol dodać do masła i wyrobić na gładkie ciasto (prawidłowo wyrobione ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto makaronowe). Ciasto starannie rozwałkować i wyciąć paski wielkośći około 3×8 centymetra. Środek …

Sernik z makiem

Dodany 30 listopada, 2011. Kategorie Ciasta Boże Narodzenie

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na około 12 godzin. Po tym czasie odsączyć na sitku, zmielić dwa razy, dodać miód i utrzeć. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak i proszek do pieczenia. Z …