Aby zrobić zaczyn należy rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać połowę mąki, sól i cukier. Zaczyn dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy zaczyn urośnie wymieszać, dodać żółtka i jajka, roztopione masło i pozostałą część …

Paszteciki do wigilijnego barszczu
Aby przygotować farsz należy umyć grzyby, zalać 1.5 szkl. wody na ok. 2 h. Gotować w tej samej wodzie około godziny. Po ostudzeniu przekręcić przez maszynkę lub drobno posiekać. Kapustę zalać niewielką ilością gorącej wody (1 cm ponad poziom kapusty), …
Sernik gotowany
Ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Włożyć do dużego rondla. Dodać margarynę, cukier,cukier waniliowy i jajka. Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zrobi się rzadsza,wsypywać stopniowo budyń, ciągle mieszając. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, …
Piernikowe muffinki
Składniki do piernikowych muffinek powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce należy połączyć suche składniki, w drugiej mokre. Składniki z obu misek połączyć ze sobą i wymieszać. Im więcej grudek w muffinkach tym będą one lepsze. Masę na muffinki …
Muffinki z polewą czekoladową
Ciasto:
Składniki do muffinek powinny być w temperaturze pokojowej.Rodzynki obtoczyć w mące. W jednej misce należy połączyć suche składniki w drugiej mokre. Składniki z obu misek połączyć ze sobą i wymieszać. Im więcej grudek w muffinkach tym będą one lepsze. Masę …
Muffinki z rodzynkami
Rodzynki oprószyć mąką. W jednej misce należy połączyć suche składniki w drugiej mokre. Składniki z obu misek połączyć ze sobą i wymieszać. Składniki do muffinek powinny być w temperaturze pokojowej. Im więcej grudek w muffinkach tym będą one …
Piernik z bakaliami
Rodzynki prażyć około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, jak lekko ostygną otrzeć skórkę. Rodzynki sparzyć, migdały sparzyć, obrać ze skórki i wysuszyć. Orzechy,migdały i rodzynki posiekać i dokładnie wymieszać. Następnie wszystkie bakalie wymieszać z łyżką mąki. Jajka ubić …
Faworki
Masło stopić. Mąkę, jajko, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, szczyptę soli, alkohol dodać do masła i wyrobić na gładkie ciasto (prawidłowo wyrobione ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto makaronowe). Ciasto starannie rozwałkować i wyciąć paski wielkośći około 3×8 centymetra. Środek …
Sernik z makiem
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na około 12 godzin. Po tym czasie odsączyć na sitku, zmielić dwa razy, dodać miód i utrzeć. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak i proszek do pieczenia. Z …
